Primăria ridică 16 tronsoane de bloc în Grădinari

Construcţia blocurilor Primăriei va începe de luna viitoare. Cui se vor împărţi acele locuinţe?

Proiectul privind construirea a 16 tronsoane de bloc în Grădinari va putea demara efectiv până la sfârşitul primăverii. Proiectarea primelor patru tronsoane, fiecare cu 36 de apartamente, a fost finalizată, iar documentaţia a fost aprobată, ieri, de Comisia de urbanism. Pentru acestea există deja asigurată finanţarea de la bugetul local, iar lucrările de execuţie se vor desfăşura pe parcursul a 24 de luni.

În toamna anului trecut, Primăria a încheiat un contract în valoare de 8,8 milioane lei cu o asociere de firme condusă de Elitconstruct SRL Vaslui. În proiect mai sunt implicate alte trei firme: Artehnis SRL (Iaşi), Opal Construct SRL (Constanţa) şi Proelectro-TRM SRL (Vaslui).

„Scopul contractului constă în realizarea proiectării celor patru tronsoane de bloc, desfiinţarea clădirii existente pe teren şi a stâlpilor de energie electrică, sistematizarea pe verticală a terenului, construirea a patru tronsoane de bloc cu toate utilităţile şi racordarea blocurilor la reţelele existente în zonă (energie electrică, apă, canalizare, gaze naturale, energie termică, telefonie)“, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei organizate anul trecut de municipalitate.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) aferent investiţiei, întocmit tot de asocierea ce a câştigat execuţia lucrărilor, va fi supus aprobării plenului Consiliului Local (CL) şi, ulterior, va fi emisă autorizaţia de construire. Dacă nu vor fi alte probleme, lucrările ar putea demara în luna mai. Blocurile din Grădinari vor avea fiecare un regim de înălţime cu subsol, demisol, trei etaje şi mansardă.

Primele patru tronsoane, ce vor fi construite pe o suprafaţă de teren de aproape 6.000 mp, sunt dedicate tinerilor specialişti din sănătate, aşa cum a anunţat, anul trecut, primarul Mihai Chirica. Celelalte vor fi, cel mai probabil, locuinţe sociale sau convenabile, la acestea având acces ieşenii de pe listele de prioritate ale DAPPP.

Primăria vrea să construiască alte 252 de apartamente

Proiectul celor patru tronsoane face parte dintr-un program anunţat de municipalitate, în 2016, cu privire la amenajarea, în total, a 288 de apartamente în 16 tronsoane.

Potrivit studiului de fezabilitate realizat acum doi ani, valoarea estimată a lucrărilor se ridică la peste 66 milioane lei. Dintre cele 288 de apartamente, jumătate vor fi cu o cameră, 112 cu două camere, iar 32 de locuinţe cu trei camere. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în prima etapă a programului vor fi amenajate 79 de locuri de parcare, numărul acestora urmând să ajungă la aproape 320, după construirea tuturor celor 16 tronsoane.

Primăria Iaşi are în proprietate în zona Grădinari o suprafaţă de teren de 26.000 mp, iar construirea blocurilor va avea loc etapizat pe parcursul mai multor ani. Zona de construire se află în spatele actualelor blocuri ANL, iar tronsoanele ce vor fi construite în prima etapă se află la str. Grădinari, spre Pod Metalurgie.

De remarcat că între Pod Metalurgie şi Podul Sf. Ioan există mai multe proiecte urbanistice în fază de avizare propuse de către investitori privaţi, întreaga zona urmând să se transforme, în următori ani, în una cu un profil rezidenţial dominant.

Articol apărut în Ziarul de Iași.

 

 

Pentru comenzi sau informații suplimentare legate de serviciile noastre, ne puteti contacta la


0756.093.833