Urmărirea Comportării în Timp a Construcţiilor

Urmarirea comportarii in timp a constructiilor se desfasoara pe toata perioada de viata a constructiei incepand cu executia ei si este o activitate sistematica de culegere si valorificare a informatiilor rezultate din observare si masuratori asupra unor fenomene si marimi ce caracterizeaza proprietatile constructiilor in procesul de interactiune cu mediul ambient si tehnologic. Scopul urmaririi comportarii in timp a constructiilor este de a detine informatii in vederea asigurarii aptitudinilor acestora pentru o exploatare normala, evaluarea conditiilor pentru prevenirea incidentelor, accidentelor si avariilor, respectiv diminuarea pagubelor materiale, de pierderi de vieti si de degradare a mediului, cat si detinerea de informatii necesare perfectionarii activitatii in constructii. Toate actiunile mai sus mentionate se fac in baza actului normativ p130/1999 privind Urmarirea Comportarii in Timp a Constructiilor. Urmarirea comportarii in timp a cladirilor, presupune analiza urmatorilor indicatori: Rezistenta si stabilitatea; Siguranta in exploatare; Siguranta la foc; Igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului; Izolatia termica, hidrofuga si economia de energie; Protectia la zgomot (acustica); Cerinte de durabilitate; Cerinte privind capacitatea de exploatare;

Urmarirea curenta a constructiilor se aplica tuturor constructiilor de orice categorie sau clasa de importanta si forma de proprietate de pe teritoriul Romaniei, cu exceptia cladirilor pentru locuinte cu parter si parter plus un etaj si anexelor gospodaresti situate in mediul rural si in satele ce apartin oraselor, precum si constructiilor provizorii si are un caracter permanent, durata ei coincide cu durata de existenta fizica a constructiilor respective” – Normativ privind comportarea in timp a constructiilor indicativ P130-1999.

Obligativitatea efectuării  Urmăririi comportării in timp a constructiilor revine: proprietarilor, administratorilor si sau utilizatorilor.

Urmărirea comportării în timp a construcțiilor/Urmărirea în timp a construcțiilor este imparțită în două categorii:

  • Urmărirea comportării în timp – curentă, constă în observarea/examinarea vizuală directă și dacă este cazul cu mijloace de măsurare de uz curent permanent sau temporar a unor aspecte, parametri ce pot semnala modificări ale capacității construcției de a îndeplini cerințele de rezistență, stabilitate și durabilitate stabilite in cadrul fiecărui proiect.
  • Urmărirea comportării în timp – specială, constă în măsurarea, înregistrarea, prelucrarea și interpretarea sistematică a valorilor parametrilor de menținere a construcțiilor la condițiile de rezistență, stabilitate și durabilitate stabilite in cadrul proiectului. În cadrul urmăririi speciale în timp a constucțiilor se include și urmărirea curentă întocmită pentru respectivul obiectiv.

 

 

Pentru comenzi sau informații suplimentare legate de serviciile noastre, ne puteti contacta la


0756.093.833